• +36 70/606 4227
  • +36 70/320 8781
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiút az árajánlatok kavalkádjából:

Műanyag nyílászáró vásárlása előtt

Kiút az árajánlatok kavalkádjából:

Sokan azt gondolják, hogyha bekérnek 10-15 ajánlatot, akkor jobb eséllyel megtalálják a legolcsóbb megoldást. Itt is igaz, hogy a kevesebb néha több.

Általános reakció, hogy a vásárló az ajánlatok végösszegét nézi meg csupán, az egyes tételeket, a konkrét műszaki tartalmat nem nézi végig.

Mivel egy társasházi lakás 4-5 ablaka, bejárati ajtójának cseréje is több százezer forintos tétel, ezért érdemes időt szánni rá, hogy alaposan vizsgáljuk meg tételről tételre, hogy mit tartalmaz az ajánlat, mi a pontos műszaki tartalma. Fontos, hogy a hasonló paraméterű  szerkezeteket lehet reálisan összehasonlítani.

Néhány dolog, ami a különbséget okozhatja két hasonlónak tűnő ajánlat árszintjében:

- Az ablakprofilok kategória különbsége. Egyik profil tokja, szárnya például 70mm széles, ötkamrás, míg a másik hatkamrás, de ugyanúgy 70mm széles. (Alapvetően drágább lesz a 6 légkamrás, de hőszigetelésben mérhetetlenül kicsi lesz a különbség.)

- Lehet, hogy az egyik ajánlatban egy 150/150-es ablak egyszárnyúként szerepel, egy másikban kétszárnyúként.

- Érdemes megvizsgálni, hogy az ajánlatokban az esetleges redőny előkészítéshez szerepelnek-e a toktoldók. Csak oldalt vannak toldók, vagy csak az ablak tetején, esetleg mindkét részén a szerkezetnek.

A pontos ajánlat elkészítéséhez érdemes végiggondolni, hogy milyen kiegészítők szükségesek a műanyag ablakhoz. Külső párkány, belső könyöklő, takaróléc, szellőztető berendezés, redőny, szúnyogháló, reluxa. Ezek a műanyag ablakok, erkélyajtók leggyakoribb kiegészítői.

- A bejárati ajtó is tévútra vihet. Van ahol a bejárati ajtó panel nélkül szerepel az ajánlatban, mivel a panel választék elég széles (árban és megjelenésben egyaránt) ezért a kereskedő külön ad rá ajánlatot.

- A beépítés díja szerepel-e az árban?

A műanyag ablakokat, nyílászárókat legtöbbször beépítéssel együtt érdemes rendelni, hogy a garanciális kérdések teljesen tisztázottak legyenek. A műanyag nyílászárók beépítési díjának kiszámításához szükséges megadnia az ablakcsere, ill. ablakbeépítés helyszínét. Ablakcsere esetén fontos információ számunkra, hogy milyen épületben kerülnek az új műanyag ablakok (tégla társasház, panellakás, családi ház, stb.)

-Szerepel-e esetleg javítás, takarólécezés a bontott ablakok elszállítási díja?

-Redőnyt ingyen?

Sajnos ingyen, vagy filléres áron értékes műanyag ablakot vagy szolgáltatást nem lehet kapni. Ha valahol mégis ilyennel találkozunk, nem árt, ha felmerül bennünk a gyanú, hogy az "ingyen műanyag ablak beszerelés"="beleszámították máshol az ajánlatba", "ajándék műanyag redőny műanyag ablak rendeléséhez"="a legalacsonyabb színvonalú, később rozsdásodó, vetemedő redőny árát beszámították a műanyag ablakok árába, akkor is, ha Önnek nem kell, vagy nem olyan redőny kell"


Hasonló minőségi paraméterekkel  nem valószínű, hogy 30-40%-os árkülönbség adódik két ajánlat közt.

Gyakran előfordul, hogy az ajánlatkérők csak 1 db műanyag nyílászáróra kérnek ajánlatot és az alapján saját maguk kalkulálnak árat a teljes mennyiségre. Érdemes az ajánlatkészítővel a műanyag ablakok és erkélyajtók teljes mennyiségét közölni, hisz nem titok, nagyobb mennyiségű műanyag ablak rendelése esetén akár jobb árakat, vagy kedvezményeket is el lehet érni.

Műanyag ablak és műanyag ablak közötti különbségek

 Amennyiben több cégtől kér árajánlatot, illetve több különböző profil is szerepel ezekben, érdemes néhány fontos dolgot szem előtt tartani a döntés meghozatala előtt. Mivel több minőségi kategória létezik, egyáltalán nem mindegy hogy milyet választ, ugyanis két látszatra hasonló pl. 5 légkamrás ablak között is óriási különbségek fedezhetők fel.

A legfontosabb talán az ablak származási helye. A nyugati gyártók többsége megbízható, ugyanakkor tartózkodjunk a román, török, kínai ablakprofiloktól. Amennyiben megbízható alapanyagból (profilból) gyárt egy cég ablakot, de nem magyarországi gyárban, készüljünk fel arra, hogy a szállítási idő, a módosítások, és az esetleges garanciális ügyintézés nehézkesebb, időigényesebb.

 Fontos továbbá, hogy az ablak rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal (CE).

 Érdemes figyelni arra is, hogy a profil időjárásálló adalékkal legyen kezelve, hogy ellenálljon az UV sugárzásnak, és ne sárguljon be a profil. Ehhez kapcsolódóan lényeges kiemelni, hogy a műanyag profil anyagvastagsága is meghatározó (Gondoljunk bele, hogy ablakunkat olykor napi 14-16 órán át éri a napsugárzás, így jelentősen felmelegszik a profil) Nem mindegy hogy ez egy 1,5 mm-es vagy egy 2,5-3 mm-es műanyagból készült.

Meghatározó szempont még az ablak vasalása, és vasalata. A profilon belüli acélmerevítés adja az ablak merevségét, sajnos itt is találkozhatunk igen vékony anyagú merevítéssel, ezeket lehetőleg kerüljük.

Ablakvasalatok tekintetében jelentős eltérést nem találunk, általában minden ablak jó minőségű, német vasalatokkal rendelkezik. Megbízható márkák: Roto, Maco, Sigenia.

Pro-Plast Kft. Nyíradony

Telephely:
4254 Nyíradony Szakolykert tanya 1 (GPS Szakolyi u. 1)
+36 70 606 4227
+36 70 320 8781
+36 70 337 3822


Nyitvatartás:
Hétköznap: 8-tól - 17-ig
Szombaton: 8-tól - 14-ig
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.

Katalógus letöltése PDF

Műanyag nyillászáró katalógus
Útmutató műanyag ablakok ápolásához