• +36 70/606 4227
  • +36 70/320 8781
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Karbantartási útmutató műanyag nyílászárókra

Karbantartási útmutató műanyag nyílászárókra

A tisztításhoz javasolt langyos vizes –enyhén mosószeres lemosás

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat megóvjuk a szennyeződésektől.
 
Profilok:
 
Az ablakok, ajtók műanyag felületeit védőfólia réteg fedi, melyet a beépítéstől számított max. 3 hónapon belül el kell távolítani, ellenkező esetben –az időjárási viszonyoktól függően- a védőfólia ragasztó anyaga esztétikailag károsítja a profilok felületét. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük a PVC felületbe diffundáló és maradandó elszíneződést okozó anyagok használatát.
A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, viszont tisztításukról gondoskodni kell. A tisztításhoz javasolt langyosvizes –enyhén mosószeres- lemosás, makacs olajos, zsíros szennyeződések eltávolítása aromás higítószerek (pl. háztartási lakkbenzin) alkalmazása.

Tilos agresszív –a PVC-t oldó vagy duzzasztó hatású- vegyszeres, dörzsölő hatású tisztítószerek és éles eszközök (pl. kés, penge, drótkefe) használata!
 
Szigetelt üveg:
 
Tisztítása a szokásos üvegtisztító szerekkel történhet, de kerüljük a karcoló eszközök, anyagok alkalmazását.
 
Vasalat:
 
A nyílászárók olyan vasalat elemekkel készülnek, melyek a használat során  nagyfokú kezelési kényelmet, kifogástalan működést biztosítanak. Az ablakok, ajtók sarokpántjai állíthatók. A gondos gyártás és a szakszerű beépítés ellenére is szükség lehet utólag  finom beállításra. A szerkezet dilatációs és az épület előre nem látható mozgásai vagy a sokévi használat miatt szükségessé válhat a vasalatelemek „utánszabályozása”. A vasalatelemek meghibásodása esetén mindenképpen hívja a megrendelésén lévő telefonszámot.
 
Tömítések:
 
A tömítések felületét évente egyszer szilikonnal kell kezelni.

Ablakcsere télen?

A már télen esedékes ablakcserével sokan tavaszig várnak, mert úgy gondolják, hogy alacsony a hőmérséklet a beépítéskor használt anyagok száradásához ezért nem lesz megfelelő a nyílászárók rögzítése, szigetelése. A másik ok általában, hogy a munkálatok alatt kihűl a lakás és ez jelentősen megnöveli a fűtésszámlánkat. Ezek tévhitek!

A téli hideg időben ugyanúgy elvégezhető az ablakcsere, mint az év bármely más időszakában. Ilyenkor a különbség csak annyi, hogy a szakemberek a beépítésnél "télen használatos" PUR habot alkalmaznak. A két PUR hab csak annyiban tér el egymástól, hogy a téli, már alacsonyabb hőmérsékleten is képes a tökéletes tömítésre és rögzítésre.

Nem kell tartani attól sem, hogy az adott hónapban a munkálatok miatt megnő a fűtésszámlánk, mert a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek körülbelül 15 percre hagyják szabadon az ablaknyílást. Ez megegyezik egy alapos szellőztetés idejével, arról nem is beszélve, hogy új nyílászárókkal vág neki a hátralevő hűvös időszaknak és ez érezhetően csökkenteni fogja fűtésszámláját.

Úgyhogy ne halogassa a szükségessé vált műanyag ablak és ajtó cserét, mert minden elhalasztott téli nappal csak saját kiadásait növeli!

Mit tehetek, ha az ablak működésében hibát észlelek?

Amennyiben problémát tapasztal a nyílászáró működésében, például:
• Szorul az ablak,

• Nehezen működtethető,

• Becsukásnál a helyére kell emelni a szárnyat,

• Körbeforog a kilincs,

• Nyíló-bukó funkciójú ablakszárny nyitáskor kibukik, vagy buktatásnál nyílik is.

Érdemes a lehető leghamarabb szakemberhez fordulni. Ezek a problémák rendszerint orvosolhatóak a vasalat beállításával, semmiképpen nem várjuk meg, míg a helytelen működtetés valamelyik alkatrész kopásához, töréséhez vezessen. Ugyanakkor ne próbáljuk meg magunk elvégezni a zsanérok és pántok állítását kellő szakértelem nélkül.

Az otthoni nem hozzáértő állítgatás, megfelelő szerszámok nélkül a garancia elvesztését is vonhatja maga után!!!

Pro-Plast Kft. Nyíradony

Telephely:
4254 Nyíradony Szakolykert tanya 1 (GPS Szakolyi u. 1)
+36 70 606 4227
+36 70 320 8781
+36 70 337 3822


Nyitvatartás:
Hétköznap: 8-tól - 17-ig
Szombaton: 8-tól - 14-ig
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.

Katalógus letöltése PDF

Műanyag nyillászáró katalógus
Útmutató műanyag ablakok ápolásához