• +36 70/606 4227
  • +36 70/320 8781
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Milyen munkákból áll egy ablakcsere

Milyen munkákból áll egy ablakcsere

Egy komplett ablakcsere művelete, meglévő szerkezet típusának függvényében több műveleti sorból is állhat.

Egy komplett ablakcsere művelete, meglévő szerkezet típusának függvényében több műveleti sorból is állhat.

1. felmérés

A megfelelően funkcionáló műanyag nyílászáróknak nem csak az a feltétele, hogy kiváló minőségű alapanyagból készült nyílászárót vásároljunk, hanem az is, hogy a beépítés a lehető legszakszerűbb legyen. Egy tökéletes hő és hangszigetelési tulajdonsággal rendelkező műanyag nyílászárót is be lehet úgy építeni, hogy az lényegesen veszítsen az előbb említett jó tulajdonságaiból. Emiatt a beépítés minősége kiemelt fontossággal bír a műanyag nyílászáróknál.

A műanyag nyílászáró gyártatása előtt mindenképpen fontos, hogy pontosan felmérjék a falnyílást, amibe kerül a nyílászáró. Ezért érdemes a végső pontosítás előtt egy szakember segítségét kérni, hogy ő mérje fel a gyártandó műanyag nyílászárók méretét. Ablakcsere esetén a megrendelés véglegesítése előtt helyszíni felmérés szükséges a pontos méretek vétele és kivitelezések letisztázása végett. Ezt követően a  megrendeléskor 50% gyártási előleg befizetése szükséges a gyártás megkezdéséhez (mivel általában egyedi méretre és egyedi kivitelezésben készül). Lehetőség szerint már a megrendelés megkötésekor egyeztessük a kivitelezés időpontját, így Ön is tud ehhez igazodni, további munkálatokat tervezni (pl. festés, hőszigetelés).

Fontos a nyitási módok és a nyitás irányok ellenőrzése, ezek utólag nem felcserélhetők!

2. Meglévő ablak (esetleg árnyékolók) bontása

Ez a lépés egy brutálisnak látszó folyamat, hiszen a szárnyak levétele után a tokszerkezetet több helyen fűrésszel befűrészelik, majd feszítővassal szó szerint kitépik. Ennél a folyamatnál gyakorlatilag elkerülhetetlen a fal, vakolat sérülése. Valamint a törmelék, por beterítheti a helyiséget. Mindenképpen ajánlott a bútorokat letakarni védőfóliával, ezt kérésre kollégáink elvégzik.

3.  Új ablak beépítése

Az ablak tokját ékekkel a kellő vízszintes/függőleges pozícióba állítják, majd a szerkezet méretétől függően oldalanként 2-3 csavarral rögzítik. Az illesztési hézagot a fal és a tok között PUR habbal kifújják. Ezt követően felkerülhetnek a szárnyak.

 A beépítést követően törekedjünk a nyílászáró állapotának megőrzésére. Az oldalsó zsanérok takaróelemi a por elleni károsodást akadályozzák meg, így ezeknek fontos szerepe van a hosszú távú zavartalan működésben. A vasalat mozgó részeinek időszakos olajozása szintén növeli az ablak élettartamát. Évente egyszer-kétszer érdemes elvégeznünk ezt a folyamatot.
Amennyiben a beépítést követően hibát észlel működés közben (pl nehezen záródik, akad, kattog) kérje a helyszíni szemlét és a szerkezet finombeállítását. Ez minden kereskedő kötelessége, általában 1-2 éves jótállást vállal a nyílászáró működésére, ezen időszakon belül a beállítás díjmentes!

Ezzel gyakorlatilag lezajlott az ablakcsere, de ezek után jöhet pár apróság, amit a megbízás előtt érdemes végiggondolni.

4. Falkáva javítása

A kibontott ablak után a falszerkezet különböző szinten sérülhet. Panel épület esetén ez minimális, itt az ablakcsere után csak a fal és az ablak közti hézagot kell eltüntetni, amire sztenderd megoldásként műanyag takarólécet szoktak alkalmazni. Kapcsolt gerébtokos (két egymás előtti szárnyú) ablak esetében a bontás után a teljes falkáva, mint nyers téglafal marad eredményként. Itt körbe kell vakolni, gipszkartonozni a falat, valamint a sarkokat leélvédőzni, utána pedig jöhet a festés. A helyreállítás ebben az esetben már komolyabb tételt valamint időt jelent. Igény szerint ezt a műveletet is elvégezzük, ezt megrendeléskor kérjük pontosítani, ugyanis ha a szerződésben nem szerepel különálló tételként, abban az esetben nem áll módunkban ezt a munkafázist elvégezni.

5. Párkányozás

A beépített új ablakhoz továbbá szükség lesz külső és belső párkányra is. Igény esetén akár redőnyre.

6. Festés

Tehát egy ablakcserét úgy kell anyagilag megtervezni, hogy a rá szánt összegből meg lehessen oldani:

- Az ablakcserét (bontott ablakok elszállítását)

-  A külső-belső párkányok cseréjét

- A falkáva javítását vakolással, gipszkartonozással, vagy takarólécezéssel

- A lejavított fal külső/belső festését, színezését.

A műanyag nyílászárók behelyezésekor biztosítani kell a megfelelő hozzáférési lehetőséget. Érdemes gondoskodni a törékeny tárgyak védelméről is nyílászáró cserénél, ami a helyszín minél tökéletesebb megóvását jelenti. A lakás ez esetben munkaterületnek számít, ezért ott semmilyen változtatást elvégezni nem szabad, amíg a területet át nem adja a beépítő a tulajdonosnak. Tehát nem szabad közvetlen a műanyag nyílászáró beépítés után elkezdeni a festést, vagy bármiféle javítási munkákat. Amíg az építési területet át nem adták, addig az a kivitelező felelőssége alá tartozik. Bármilyen későbbi hiba a javítások előtt még felfedezhető, korrigálható. Míg, ha a tulajdonos rögtön elkezdi javítgatni a műanyag nyílászáró és a falszerkezet találkozásának területét, elfedhet esetleges tömítetlenségeket.
A beépítés után ajánlott még a beépítők jelenlétekor tüzetesen átnézni a műanyag nyílászárókat, így a kérdéses dolgok még ott tisztázhatók, esetlegesen javíthatók

Garancia

Alapvetően kétféle garanciát különböztetünk meg: egyszer magára a nyílászáróra, mint termékre vonatkozó garancia, illetve a beépítési munkára vonatkozó jótállás. A termékgarancia arra vonatkozik, hogy a profil színtartósságára, az üveg külső behatás nélküli repedésére, törésére, a vasalat tartósságára vonatkozik. A működési garancia, jótállás a beépítésre vonatkozik, és minden esetben a beépítést végző személy vagy cég vállalja. Kiterjed minden olyan problémára, ami működés közben jelentkezik: akadás, nehézkes mozgatás, vagy akár nem megfelelően működő ablakszárny. Amennyiben azt tapasztalja, hogy oldalról nézve a tok és a szárny nem párhuzamosan fut, ferde, vagy valahol a szárny eláll a toktól (hasa van a szárnynak), még nem biztos, hogy rosszul gyártották az ablakot. Legtöbbször a problémát az okozza, hogy szállítás, beépítés közben az üveg ékek, amelyek egyensúlyban tartják az üveget a szárnyon belül, elmozdulnak, így az egész szerkezet súlypontja elmozdul, és ez okozhat ilyen jelenséget

A felújítás helyes sorrendje:

Alapesetben egy lakásfelújítás során célszerű mindjárt az ablakcserével kezdeni a munkálatokat. Esetleg ezt megelőzően kerülhet sor minden olyan munka elvégzésére, ami nagy kosszal, porral jár például a betonozás, falazás. Amit mindenképpen érdemes ablakcsere után elvégezni, az a vakolás, festés, csempézés, így elkerülhetjük az esetleges későbbi bosszúságokat.

Pro-Plast Kft. Nyíradony

Telephely:
4254 Nyíradony Szakolykert tanya 1 (GPS Szakolyi u. 1)
+36 70 606 4227
+36 70 320 8781
+36 70 337 3822


Nyitvatartás:
Hétköznap: 8-tól - 17-ig
Szombaton: 8-tól - 14-ig
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.

Katalógus letöltése PDF

Műanyag nyillászáró katalógus
Útmutató műanyag ablakok ápolásához