• +36 70/606 4227
  • +36 70/320 8781
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mi is a műanyag ablak

Mi is a műanyagablak

A műanyag ablakokat a 70-es években fejlesztették ki Németországban, az ehhez kapcsolódó hővédelmi rendelet következtében, miután belátták, hogy a régi technológiával készülő egyszerű ablakok nem felelnek meg az előírt szigetelési képességnek, továbbá anyagukból következően gyakran fordult elő az ablakok vetemedése, mely még jobban lerontotta a szigetelési képességét. A modern műanyag ablakok egyrészt magasan jobb hőszigeteléssel rendelkeznek, és a szárnyak vetemedése is elkerülhető. Nagy előnyük még, hogy a műanyag újrahasznosítható – ennek jelentőségét a későbbiekben használták fel, kevés karbantartást és ápolást igényel, szemben a fa ablakokkal, amit bizonyos időszakonként felület kezelni kell. Mivel a műanyag ablakkal ellátott helyiség fűtési energiája csökken, így energiát takarítunk meg és a fűtésből származó károsanyag-kibocsájtás is csökken.

Műanyag nyílászárók nem csak fehér színben léteznek. Bevált és tartós technológia létezik a műanyag ablak fóliázására. Ez a fólia nem csak UV álló, de megvédi a műanyag nyílászárókat a kisebb mechanikai sérülésektől is. Több fa és RAL színben is gyárthatók a műanyag ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók. A műanyag ablak fóliázható akár egy oldalon, akár két oldalon is felár ellenében. Szinte tökéletes a végeredmény, ránézésre nehéz megmondani, hogy fa vagy műanyag ablak lett beépítve.            

Tévhit:

„A műanyag nyílászárók beépítése után penészedni fog a lakás.”

A lakótér megfelelő szellőzése megelőzi az épület károsodását és a penész  kialakulását.
A megfelelő szellőzés megakadályozza a páralecsapódást a lakótérben, különösen az ablakokon, illetve külső szigetelés nélküli lakásoknál a sarkokban, és betonból öntött áthidalók belső felületein.
Minél kevésbé cserélődik a belső levegő a kültérivel, annál magasabb a páratartalom a helyiségben, és az gyakorta kicsapódik víz formájában a hideg felületeken.
A megfelelő szellőztetéssel (huzatszellőztetés) energia takarítható meg, higénikus, és megakadályozza a nedvesség által okozott károkat.
A hőmérséklet és a páratartalom összefüggése:
1 köbméter levegő a helyiségben  20 oC szobahőmérsékleten és 60% relatív páratartalom mellett 10g vizet tartalmaz.
Amikor 8 °oC –ra lehűl a levegő akkor ennek a vízmennyiségnek csak a felét tartalmazza.
A maradék 50%  páralecsapódás formájában a falakon csapódik le.
Az általunk gyártott műanyag nyílászárók kiváló légzáróssággal rendelkeznek. A megfelelő klíma biztosítása érdekében fontos rendszeresen cserélni a levegőt a helyiségekben.
A penész kialakulásának megelőzése érdekében fontos biztosítani a száradást a szellőztetéssel. Ezt huzatszellőztetéssel lehet legjobban megoldani, az ablakok napi többszöri kitárásával.
A szellőztetés higiéniai és egészségügyi okokból is nélkülözhetetlen. A rendszeres szellőztetés eltávolítja az elhasznált levegőt, a szagokat és a fölösleges nedvességet. A levegő cseréjének nagyon erős hatása van a szoba páratartalmára. Jó kiindulási pontként ajánlott a helyiségek teljes levegőjét lecserélni páróránként a kültéri levegővel. A szellőztetés főleg télen hatásos, mert az alacsonyabb hőmérséklet, alacsonyabb páratartalmat jelent. Miután a hidegebb és szárazabb levegő bejutott a szobába, felmelegszik, így a relatív páratartalom lecsökken.
A légmentesen záró ablakok  esetében nincs természetes szellőzés, amely a zárt ablakok mellett is biztosítaná a szükséges légcserét.
A huzatszellőztetés ráadásul sokszorta kisebb hőveszteséget okoz, mint az állandó szellőztetés résre nyitott ablakokkal.

„Minél több légkamrás az ablak annál jobb a hőszigetelése”

A megnövelt kamraszám egy adott szint felett csak csekély mértékben javítja az ablakok hőtechnikáját. Ha megvizsgálunk egy nyílászáró tokmetszetet, akkor kiderül, hogy a sok kamra csak a szerkezet mintegy 50%-át fedi le, a tok és a szárny csatlakozásánál már nincs meg az adott 5-6-7 kamra, illetve az üvegezés besüllyesztésénél sincs.
Jelenleg az ésszerű választás az 5 kamrás 70 mm széles tokszerkezet, esetleg a 6-7 kamrás 80  mm-es. Az adott paraméterű profilok “U” értéke között maximálisan 5-10% eltérés lehet, ami az egész ablakszerkezetre összesítve már elenyésző. Az igazi áttörést a 90 mm széles, hőszigeteléssel ellátott nyílászáró profilok jelentik, de ezek egyenlőre még igen drágák.

A legnagyobb mennyiségben eladott nyílászáró típus a 70mm széles 5 légkamrás szerkezet. Ez nem véletlen. Régebben az 50 mm -es profilt követte a 60 mm-es és manapság a fejlődés és a piacképesség a 70mm szélességű szerkezeteket forrta ki. Ebbe a szerkezeti vastagságba az az ideális, ha 5 kamrára osztják. A 70 mm-es szélességű profilba hiába varázsol bele a gyártó 6-7-8 légkamrát, az már nem növeli a hőszigetelő képességet önmagában. Ez csupán marketing eszköz, mert a vásárlók egy részében az a téveszme él, hogy minél több a kamra, annál jobb az ablak. Tehát bármilyen csodát is ígér egy gyártó/kereskedő, egy ilyen profil hőszigetelő képessége minden esetben 1,1-1,4 W/m2 közötti érték. A kamrák számának növelése akkor javítja a hőszigetelő értéket, ha ezzel párhuzamosan a profil szélesség is növekszik. Javító tényező lehet azonban, ha a tok és a szárny kapcsolatánál három síkon történik a záródás, azaz a profilba bekerül egy középtömítés,  mint a REHAU SYNEGO rendszerénél.

Egy ablak minőségét, működését három összetevő határozza meg. A profil és a vasalat minősége, az összeszerelés minősége, és a nyílászáró beépítésének minősége. Bármelyik hibája összességében egy rosszul működő szerkezetet eredményez. A működés az alábbiként értendő: használati megbízhatóság, hőszigetelő képesség, víz és légzárás, hanggátlás és végül esztétika.
 
Kiindulásképp vizsgáljuk meg a nyílászáró profilt. A gazdaságosságra törekedő gyártók a profilok egy részét hulladék műanyagból állítják elő. Erről árulkodik a mintametszeten a szürke belső kamraelosztás.

Pro-Plast Kft. Nyíradony

Telephely:
4254 Nyíradony Szakolykert tanya 1 (GPS Szakolyi u. 1)
+36 70 606 4227
+36 70 320 8781
+36 70 337 3822


Nyitvatartás:
Hétköznap: 8-tól - 17-ig
Szombaton: 8-tól - 14-ig
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.
Korszerű technológia, állandó fejlesztések és minőségi alapanyagok. Ám ezek mit sem érnek tapasztalt és profi munkatársaink nélkül.

Katalógus letöltése PDF

Műanyag nyillászáró katalógus
Útmutató műanyag ablakok ápolásához